IDALOGGASVARTstor2

Blommor i håret

Den blomstertid nu kommer, med lust och fägring stor!
Majmånad är verkligen den tid då naturen byter om från rått och grått till färgsprakande lummig grönska. Det händer så himla mycket just nu. Alla djur och småkryp som vaknar till liv och som får sina ungar. Vindarna byter riktning och blir ljumna. Och solen! Solen som äntligen lyser på oss från tidig morgon till sen kväll. 

Så vad passar bättre nu än att njuta av naturen, ta vara på allt det vackra, såsom att bära blommor i håret?
Jag älskar blomkransar och hårkransar, inte bara under midsommar. Det är något så enkelt men ändå så festligt tycker jag. Ett personligt hantverk. Och det är faktiskt ganska lätt att binda en krans själv. Det är lite pyssel med det och ska den hålla länge krävs att man planerar lite och väljer blommor omsorgsfullt. Vissa växter sloknar så fort man plockar dem och vissa torkar ut och ser ledsen ut på bara ett par timmar, andra håller i flera dagar utan vatten och passar även bra att torka. 

Så ofta jag kan och hinner använder jag hårkransar under mina fotograferingar. Ibland gör jag de själv och ibland låter jag en blomsterbindare använda sina erfarenheter.
De jag gör själv är lite simplare varianter med mestadels grönska eller någon skir och spröd blomma.
Jag använder mig av en tunn blomtråd som kallas Myrtentråd som är väldigt diskret men som ändå ger lite stadga. Man kan även välja att använda en metallstomme genom att först forma en lagom stor ring av aluminiumtråd eller liknade som man sedan klär. 

Börja med att dela upp blommorna och klipp till lagom långa stjälkar och mini-buketter, så allt material du ska använda är förberett innan du väl börjar binda. Det är lättare att få en jämn och fin krans och man hela tiden ser hur mycket man har att jobba med. 
Linda försiktigt tråden runt några varv längst inne vid stjälkarna. Spänn inte tråden allt för hårt utan ta hellre ett extra varv, växterna kan annars knäckas och ramla av när kransen sitter på huvudet. Lindra tråden runt, runt, runt och allt beroende på hur fyllig krans du vill ha lägger du till blomklasarna.
Tänk på att mäta lite då och då hur lång kransen ska vara, en för liten krans hamnar väldigt högt upp på huvudet och en för stor riskerar att kasa ner till ett halsband.  
Ett annat sätt, för att få kransen att vara mer anpassningsbar i sin storlek, är att göra en ögla i början av kransen och i slutet och sedan knyta fast ett vackert band av siden eller spets. Då kan man lätt reglera storleken och knyta en fin rosett i nacken på personen som ska bära kransen. Det gör den även lite lyxigare. 


Tips på blommor som lämpar sig i krans och som håller sig fina länge:
Brudslöja, Eukalyptus, Blåklint, Klöver, Blåklockor, Rosor, Pioner, Nejlikor, Tistlar/Martorn, Vaxblommor, Limonium, Murgröna, Olivkvistar. 

Plockarna ni vilda blommor är ett tips att skaka blommorna en hel del innan de binds så att majoriteten av alla små insekter faller av och du slipper dem i håret. 

Försök att hålla kransen fuktig när den inte används. Binds den dagen innan så lägg den gärna mörkt och svalt i en plastpåse och spruta vatten på den med en blomspruta. 

Lycka till med era sommarkransar! 

Skriv gärna något: