IDALOGGASVARTstor2

Överlev VAB-dagarna

Vi är mitt inne i vabruari. Med alla sina vidriga nyanser av snor och hosta som aldrig tyckts ta slut.
Mina barn är experter på att dra på sig alla tänkbara smittsamma virus och bakterier. Jag skulle kunna kalla mig själv 'erfaren' när det gäller VAB. Jag kan det här!
     Det är lätt att man klättrar på väggarna efter bara ett par dagar hemma med gnälliga och uttråkade barn och för att inte tala om stressen man själv känner över alla arbetstimmar man ligger back. Värsta scenariet är ju ändå när man själv är sjuk och knappt ens orkar ta hand om sig själv... Så hur håller man humöret uppe och roar sina sjuka barn på bästa sätt och samtidigt får VAB-dagarna att bli till kvalitetstid? Ibland har man fullkomlig idétorka, jag vet. 

Mina bästa tips på att överleva VAB-dagarna och dessutom har trevligt tillsammans har ni här:

 • Läs böcker tillsammans 
  Rota runt i bokhyllan, passa på att leta fram dina egna favoritsagor från när du själv var barn och berätta om vad dessa historier har betytt för dig. Eller ta tillfället i akt att läsa nya böcker som ni kanske ännu knappt hunnit bläddra i. Säkerligen hittar ni nya favoriter.
       Kryp upp i soffan tillsammans eller bädda ner er i sängen. Lyxa till det ordentligt, ta fram en riktigt gosig pläd och något gott att dricka. Har du läskunniga barn så låt dem öva högläsning.
  Skulle ni upptäcka att ni inte har så mycket kul böcker hemma, så kan ni ju titta runt på internet tillsammans efter nya titlar att klicka hem, perfekt nu när bokrean är i full gång.
       Hemma hos oss är Pettson och Findus-böckerna förstahandsvalet. Med sina välskrivna texter och detaljrika illustrationer blir det en spännande stund för barnen att titta och lyssna och en liten nostalgitripp för mig som alltid älskat dessa böcker.

   
 • Bygg höga torn 
  Dra fram legolådan och utmana barnen att bygga världens högsta torn medan du ligger och vilar bredvid. Allting har sitt pris, och att få ligga ner några minuter kan vara värt ett stökigt rum.
       Torn kan även byggas av andra saker än klossar, såsom stenar, plastmuggar och småbilar. Vill man avancera det hela kan man stapla diverse frukt på varandra, absolut en spännande uppgift för den tålmodige.

   
 • Pärla pärlplattor och smycken 
  Tillåt er att vara lite kreativa för en stund. En lugn aktivitet som fungerar så länge tålamodet vara. Utmana er med ett svårt motiv eller bara gå banarnas med färgerna och låt det bli hur spretigt som helst!
       Passa på att göra presenter till någon som snart fyller år, eller för att visa uppskattning till mor- och farföräldrar. Handgjorda gåvor är ju de bästa! Pärlplattor funkar väldigt bra som grytunderlägg och glasunderlägg. Eller trä pärlorna på piprensare och gör fina servettringar. Både unikt och användbart.
 • Titta i fotoalbum 
  Ta fram era fotoalbum och låt er påminnas av era finaste minnen. Beskriv för barnen vad ni ser, berätta om när de var små, om era semesterresor och äventyr. Minns och prata om familjemedlemmar som inte längre finns. Låt det bli en positiv stund. Visa bilder från tiden innan barnen, bröllopsfoton och gamla familjeporträtt. Det är en upplevelse i sig att se foton på mamma och pappa i sina ungdoms dar.

   
 • Bygg en koja
  Leta fram filar, kuddar och täcken. Häng upp ett lakan med klämmor i någon stabil vägghylla eller spänn den över soffan som tak. Inred med ett hav av kuddar. Det blir en perfekt plats för en tupplur för den som känner sig trött.
       Eller att ni gör i ordning en korg med frukt och mackor och äter picknick inne i kojan, lite mer spännande för den som saknar aptit, än att sitta vid matbordet som annars.

   
 • Klä ut er
  Vem tycker inte att det är kul att klä ut sig? Ta fram någon prinsessklänning eller superhjältedräkt om ni har någon sådan hemma.
       En annan rolig grej är att leta fram roliga kläder i mamma och pappas garderob. Gå mannekäng och testa olika plagg, jag garanterar er att det blir en himla massa glada skratt!
       Här hemma älskar mina döttrar att gå runt i mina klänningar, som för dem blir som långa balklänningar. Även stora skor är fantastiskt kul att snubbla runt i. 
 • Lyssna på musik 
  Oavsett om man är helt utslagen eller bara väldigt uttråkad så är musik ett väldigt effektivt sätt att pigga upp sig på. Gör en playlist tillsammans med alla era favoritlåtar eller leta upp ny svängig musik att dansa till. Ju högre ju bättre! Ju tramsigare dans ju roligare!

   
 • Lek med husdjuren 
  Har ni några husdjur så kanske det passar bra att leka med dessa en stund. Har ni någon stor tomkartong eller flyttlåda så gör om den till ett hus åt katten. Klipp ut fönster och dörr och inred med en mjuk filt.
       Gå en promenad med hunden, gå till en park i närheten eller till hundrastgården och busa loss en stund.
  Har ni inga egna husdjur så kan ni ju alltid gå ut till närmsta damm och mata fåglarna. Skippa brödet då det är väldigt mättande men näringsfattigt för fåglarna. Ta istället med er blandade fröer, nötter eller gryn.
       Hemma hos oss bor en hamster som vi brukar sätta ihop olika hinderbanor till. Roligast är att bygga ihop en stor bana i Duplo och placera ut lite godsaker här och var. Det tycker både han och vi är väldigt underhållande.

   
 • Slå en signal 
  Passa på att ringa era nära och kära, gärna med FaceTime, det brukar de flesta barn tycka är kul och uppskattas alldeles säkert av den ni pratar med. 

  Och så avslutningsvis några självklara men välmenande påminnelser om att tvätta händerna flitigt, öppna fönstren och vädra och byt till nya tandborstar ofta.
       Lycka till och krya på er!

  Skriv gärna och berätta om era bästa aktiviteter för att uthärda tråkiga VAB-tider. Listan kan göras lång.

Skriv gärna något: