IDALOGGASVARTstor2

Gröna fingrar

Året har bara börjat och vi har ännu en bra bit kvar av vintern (om man nu ens kan kalla denna vinter för vinter?) men det börjar faktiskt gå mot vår och dagarna bli längre och ljusare. Bara sedan vintersolståndet, innan jul, har det blivit 2 timmar och 11 minuter ljusare per dygn i södraste Skåne. Det ni!
     Sakta men säkert börjar jorden att väckas till liv från sin vintersömn. Snödroppar och vintergäck blommar för fullt i min trädgård och koltrastarna visslar uppiggande sina vackra melodier.

Jag är en person med stor passion för trädgård och växtlighet. Skulle jag valt att skola om mig någon gång så skulle det i så fall vara till ett trädgårdsyrke. Att få arbeta nära naturen, med naturen!
     I dagsläget är jag ingen stjärna på trädgårdsarbete direkt. Jag är dock väldigt intresserad, lägger mycket tid på min trädgård och mina inomhusväxter, studerar olika arter och växter och läser om hur man sköter dem. Men så misslyckas jag tyvärr rätt så ofta och vissa saker förstår jag mig absolut inte på eller saknar helt tålamod för. Tillexempel tog det mig tre säsonger att lista ut att lavendeln inte vill ha mer vatten än vad regnet ger och att mitt envisa men välvilliga vattnande hade ihjäl dem en efter en, gång på gång, eftersom jag envetet planterade ut nya plantor allteftersom de gamla dog och fortsatte samtidigt att ösa på med vatten. För i mitt oförstående huvud såg de ju så törstiga ut...
     Och jag förstår för mitt liv inte vad jag gör för fel med mina rosor, den gåtan är ännu inte löst.

Men jag är inte den som ger upp. Av alla misslyckade sticklingar, slokande palettblad, envisa liljebaggar och solbrända blomblad har jag lärt mig massor. För varje misstag och misslyckande ger en ny erfarenhet och kunskap. Och varje lyckad odling är en vinst. Jag har faktiskt en krukväxt som är en avkomma från en planta jag fick som avslutningspresent när jag slutade dagis för ungefär 25 år sedan. Jag har lyckats behålla denna växt genom att föröka den med sina egna frön. Så även om det inte är den exakta ursprungsplantan jag har idag, så är det i alla fall ett barnbarnsbarnbarn jag har från just denna. Och det känns ju definitivt som ett bra exempel på lyckat resultat! Tycker inte du?
     Ett annat lyckat resultat är en stor palm jag har i kruka, som vi flyttar ut på uteplatsen om somrarna. Den har jag planterat från frö jag tog från ett träd på Sicilien för omkring tio år sedan.
     Har du några solskenshistorier från lyckade skördar att berätta om?

Redan nu under vårvintern är det bra läge att förbereda trädgården, rensa döda grenar, gallra och beskära buskar, kalka gräsmattan och rensa bort ogräs från jordgubbslandet. Behåll dock kvar lite av löven som ligger som ett täcke över rabatterna. De skyddar mot vårens alla överraskande köldknäppar och starka solstrålar.
     Det kan även vara en god idé att ge lite extra kärlek åt alla inomhusväxter nu. Jordförbättra, plantera om till nya större krukor och köpa ett par nya fräscha plantor till fönsterkarmen. Det har jag precis gjort!

Framöver kommer jag att försöka få in mer av levande växter och färska blommor i mina fotograferingar. Kanske en blomkrans på huvudet vid en gravidfotografering eller färgglada blomster som rekvisita vid en nyföddfotografering.
     Jag klurar dessutom på hur jag kan inreda (borde heta utreda) min trädgård för att göra den till en plats för porträttfotografering. Det hade ju varit fantastiskt att kunna avsluta en studiofotografering med att gå ut i trädgården och knäppa några vackra porträtt på de med spring i benen. Gärna en lummig hörna med någon vacker spaljé eller blommande pergola. Ett vackert gjutjärnsmöblemang och en vägg av klätterväxter? Kanske en mur? Jag vet inte, vet du?
Kom gärna med idéer och förslag! Jag lyssnar idel öra!

Skriv gärna något: