IDALOGGASVARTstor2

Redigering & Retuschering

Bild direkt från kameran och färdiga resultatet efter redigering. Bild direkt från kameran och färdiga resultatet efter redigering.

Alla mina bilder är redigerade.
 
Det gör jag av den självklara anledningen att jag vill att varje fotografi ska bli så bra som möjligt. Jag förtydligar motiv och budskap. Jag skapar en bild av ett foto.
För precis som för oljekonstnären så är det inte canvasduken eller penseln som skapar tavlan, eller tangentbordet som skriver boken eller ugnen som lagar maten. 
Jag är fotograf och jag ser mig själv som en skapande konstnär. En kreativ själ som med hjälp av kameran, bildbearbetningsprogrammet och tillsammans med motivet skapar en färdig bild värd att hängas på väggen.

Så när vi har träffats och fotograferats, varesig det är ute i en grönskande park eller inne i min fotostudio, så kommer jag efteråt att gå igenom alla foton, välja ut dom bästa och sedan redigera dem innan du sedan får se dem för att välja vilka produkter du vill ha. 
Det betyder att i mina priser ingår redigering och eventuell retusch och är ingenting du behöver köpa till eller fundera över. Skulle du ha speciella önskemål, exempelvis att barnet har ett rivmärke på kinden eller fläckar på kläderna, så ordnar jag såklart detta. Samma sak om det skulle vara tvärtom, ett smultronmärke eller ett ärr som man absolut vill ska finnas kvar på bilderna eftersom detta är något högst personligt och permanent och därför inte ska trollas bort i datorn. 
Många andra fotografer lägger ingen större vikt vid redigering och retusch och det är ibland ingenting som ingår i deras ordinarie priser. Därför är det bra att man kollar upp detta innan man väljer fotograf för att veta vad som verkligen ingår i priset och inte, det blir annars orättvist att jämföra priser mellan fotograf och fotograf. 

Vad är skillnaden på redigering och retuschering?
Att redigera en bild innebär att man korrigerar exponeringen från originalet. Det låter kanske komplicerat med ordval som dessa. Men om jag säger som så, att när du på Instagram väljer filter på ditt foto, så är de alla olika typer av redigering. Alltså att man ändrar nyanser; kontraster såsom svärta och mjuk toning, ljusa upp eller mörka ner, ändrar färgtemperaturer för att få en varm eller kall känsla, eller kanske väljer att göra bilden helt svartvit. Allt för att göra bilden så tilltalande som möjligt för åskådaren att betrakta.  
Man kan tro att redigering av bilder är ett nytt påfund i den ytliga värld vi idag lever i där allting ska vara så felfritt och snyggt. Men saken är den att förr, när man fotograferade med filmrullar och framkallade negativ och papperskopior i mörkerrum så redigerade man också. Dock på ett mycket mer invecklat sätt och en mer långdagen process, men av samma anledning som idag - för att få bilden att se så bra ut som möjligt. Att framhäva och optimera motivet. 

Retusch är heller inget jättenytt påfund, men är ett sätt att förändra en bild genom att “klippa och klistra”, ta bort eller lägga till och därmed förvränga eller förfalska originalet - på gott och ont. Retusch anses av de flesta vara något negativt och oäkta och är därför mindre accepterat. Tillexempel är det ju känt och mer vanligt än ovanligt att fotomodeller och reklambilder retuscheras, såsom slankare och slätare kroppar, större och piggare ögon, smalare näsor, fylligare läppar och så vidare. 
Sen har vi alla hört om skandaler genom historien där fotomanipulationer från statsmakter vill förvränga historien och sanningen av olika anledningar. 
Med allt detta i åtanke, blir ordet retuschering lätt osmakligt, det förstår jag absolut. Men jag vill berätta att det finns tillfällen då retuschering känns som en ängel från ovan. Självklart försöker man alltid göra sitt yttersta för att bilden ska bli bra direkt vid själva fotograferingstillfället. Man flyttar på saker eller flyttar på sig själv för att få en bra komposition och “rätt” detaljer med i bild, men ibland kan man inte undvika att få med “fel” saker. Så de gånger när man fotograferat ett helt fantastiskt ögonblick, men någonting i bilden stör så pass mycket att motivet och budskapet förstörs och tappar fokus, då kan man relativt enkelt plocka bort det störande momentet efteråt i datorn och vips är bilden mer tydlig och det väsentliga innehållet i bilden träder fram på ett finare sätt. 

Oftast är det ingen stor förändring som krävs, det kan vara att man plockar bort någon förbipasserande person i bakgrunden, någon som inte tillhör sammanhanget, eller att man suddar bort en hårslinga som ligger över ansiktet på ett irriterande sätt. 
Vid en gruppfotografering kan det naturligtvis vara svårt att lyckas med ett fotografi där samtliga personer tittar in i kameran samtidigt och ser anständiga ut. (Förstå mig rätt, såklart kan gruppbilder bli superbra trots att någon gör en rolig min eller tittar åt annat håll, men jag tänker i detta fall på en typisk gruppbild där alla vill se representativa ut) Då är det guld värt att kunna knäppa några stycken  foton direkt efter varandra, för att sedan pussla ihop en bild i datorn, där man klipper och klistrar med personernas ansikten för att få till en perfekt bild på allihop.

Redigeringen av ett fotografi behöver alltså inte betyda att man ändra på verkligheten, bara att man förstärker den och förskönar den på ett mer estetiskt vis. 

Bild direkt från kameran och den färdigredigerade bilden. Med ökad kontrast och förstärkta färger upplevs bilden starkare och mer livfull. Bild direkt från kameran och den färdigredigerade bilden. Med ökad kontrast och förstärkta färger upplevs bilden starkare och mer livfull.
Bild direkt från kameran och färdigretuscherat resultat. Bakgrundstyget snyggats till i färg och ljus och är nu utan slätt och jämt. Barnets hud har fått en jämnare färg, rivmärken och rodnad har tagi Bild direkt från kameran och färdigretuscherat resultat. Bakgrundstyget snyggats till i färg och ljus och är nu utan slätt och jämt. Barnets hud har fått en jämnare färg, rivmärken och rodnad har tagi
Bild direkt från kameran och efter retuschering. Plitor och torr hud har trollats bort i datorn. Bilden blir då mer harmonisk och estetiskt trevligare att titta på. Bild direkt från kameran och efter retuschering. Plitor och torr hud har trollats bort i datorn. Bilden blir då mer harmonisk och estetiskt trevligare att titta på.

Skriv gärna något: